Thursday, June 04, 2009

....sagu gula melaka....


d suatu petang...pulang dr keje...trus ak menuju ke dapor....memasak sagu gula melaka....
nampak menarik x??? ni blom masak g... huhuhu... lupe lak nk amik gambar yg da msk... dulu ms ak duk pantai hillpark phase 1, time tu 3rd year study kt u.m, ak suke masak kueh mueh... org pertama yg msk sagu kt umah tu adlh syaima... then ak blajar dr die cmne nk wat sagu nni... then, berlarutan la wat sagu... ad mase terluang jer mesti ak wat sagu... n bagi dak2 umah makn... syok masak...then org mkn yg kite msk tau...?? rindu lak kt diorg sumer....
mmm...selain sagu gula melaka, benda yg paling aku suke masak adlh kek batik... suuuuukkkkeee sgt kek batik... resepi kek batik ak dpt dr kakak kepda xbf ak, n resepi tu die amik dr mesra.net ... huhuhu... aku suke usha rspi kt mesra.net... coz almost mskn kt mesra.net btol tau... korg nk try wat kek batik? nah... cube la resepi ni...

KEK BATIK AYU

bahan2....

1 ketol buttercup 250 gm

1 tin susu manis

250gm coklat masakan

1 cawan VICO

500gm biskut merrie perisa asli (nk cmpor ngn perisa coffee pn ley gak)- patahkan kpd 3 bhgian

1/2 cawan nestum


step/cara2 membuatnya....

1) cairkan buttercup lam periuk yg agak besar la...



2) msukkn coklat mskn lam periuk tu, n cairkan gak...

3) bile coklat mskn da cair, masukkan susu manis lak, kacau bg sebati...

4) then masukkan lak VICO, gode2 lagi bg sebati

5) n last step masukkan sekuk meri n nestum.... kacau bg sebati n kejap je...trus tutup api... then tuangkan adunan tu lam loyang/ bekas yg thn pns...

6) biarkn sejuk dulu, baru masukkan lam peti

p/s: enak di makan bila-bila masa, menjadi kegilaan budak2 kecik...



~sample kek batik~

1 lagi resepi yang ak nk share ngn korang... resepi yg sgt simple...n sgt sedap d makn cm kek bayik d atas gak... kueh ni pon ak slalu wat kt hillpark lu... tp bile ak duk kt pantai murni ni, ak da x wat kueh ni coz.... umah ni xder blender... wahahaa... name kueh ni adlah 'kastard jagung'... heee...

KASTARD JAGUNG AYU

bahan2

3 cawan air paip

1 cawan tepung kastard

1 cawan gula ~ if xmau kene diabetis, juz ltk 3/4 cwn gule jer (ngeh3)

1 cawan susu cair cair

2 cubit garam la...

1 tin jagung 'sweet corn'

step/ cara2 membuatnya

1) panskan air lam periuk smpai mendidih

2) semntara tunggu air mendidih, blender tepung kastard, gula, susu cair n garam

3)bile da blender, n air da mendidih, msukkn bhn blender ke lam air mendidih tu...kacau sampai likat...kacau ngn api perlahan tau..

4)agak2 bile da likat, masukkan sweet corn lak...n kacau jap... tutup api... then masukkan lam acuan /@ loyang...

5)biarkan sejuk lu baru masukkan lam peti ais...



mmmm...nyum nyum... sedapnyerrrr....
sekian dulu kali ni....daaa....








No comments:

Post a Comment